mandag den 4. marts 2013

Så starter koncerten




Foråret er startet helt forrygende med klar himmel og temperaturer op mod del 7-8 grader, hvor solen får bedst fat. Fuglene er også gået i gang med at fejre det, men det er af helt andre årsager, fortæller museumsinspektør af Naturhistorisk Museum i Århus Morten DD Hansen til P1 Morgen.
Og et par af de store sangere, startede nøjagtigt 22. februar:
- Uanset om der ligger sne eller om solen skinner, er der to fugle der begynder at synge, fortæller Morten DD.
Gulspurven, der i sin sang tæller “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7” - efterfulgt af et “yyyyyv” og bogfinken, der i Morten DD’s udlægning synger et ”det-det-det-kan-jeg-sig’-lisså-tit-det-skal-være“.
Og det er ikke et tilfælde, at deres sang begynder på samme dato hvert eneste år:
- Det der regulerer fuglenes sang er daglængden, fortæller han. - De har en kritisk daglængde og når der kommer tilpas meget lys ind i hjernen på dem, så bliver der tændt for hormonerne, forklarer Morten DD.
- Og så ved hannerne at det er tid til at synge.

Fra april vælter de ind

Særligt bogfinken kan høres overalt i landet og med en bestand på 1,7 millioner fugle, er den Danmarks næstmest udbredte, efter solsorten.
Selvom blandt andet musvitten allerede er tyvstartet på forårssangen kort inde i januar og flere andree fugle også allerede synger, er det først fra marts, at musikken fra luften for alvor går i gang:
- Fra nu og frem til slutningen af maj kommer der flere og flere fugle på orkestret, i takt med at de ankommer til Danmark, fortæller han.
I starten går det lidt langsomt, men i midten af marts ankommer sangdroslen som den første af de store sangere sydfra. Sidst i marts kommer gransangerne og i april vælter det ind.
Kærsanger og guldbug ankommer som de allersidste sangfugle i slutningen af maj, men så kan vi også stå op til fuldt orkester 1. juni, slutter Morten DD Hansen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar