fredag den 28. februar 2014

Udeliv - Land art

Udeliv på alle måder - alene eller sammen i en flok er for mig en af de herligste aktiviteter - enten det så er sommer - vinter - med et bestemt formål eller bare at nyde at være ude under åben himmel of få vind i håret - høre de første skrig af musvåger der kæmper om hunnens gunst mens lærken afprøver om stemmen holder til en ny sæcon.

For børn i dag er der rigtig mange stillesiddende timer i skolen og med lektier og skærm - og jeg pisker derfor mine unger ud så tit som muligt - og forleden gik turen til Krakamarken - som er et Land Art projekt, der ikke længere vedligeholdes - men arealet er offentligt tilgængeligt, og vi havde lyst til at se, hvad der stadig står - mange af de oprindelige værker er væk - nedbrudt eller fjernet - men nogle står tilbage - og der var masser af motoriske udfordringer og plads til leg - løb - balancetræning -- og unger der var røde i kinderne og glade i låget efter et par timer - det er mit "himmellige våben" mod tristhed, kedsomhed, dovenskab, ugidelighed, negativitet osv --  Det kan næsten ikke lade sig gøre at være sur, når man er på udetur - uanset omgivelserne, men restene af de smukke værker i Krakamarken og fortællingen om Kraka gjorde kun turen endnu mere underholdende og udfordrende.

I hvert fald i live - efter en tur rundt.

Altings forgængelighed
bli'r det bål vi må varme os ved.




Tungen lige i munden og en hjælpende hånd så går det over dybet

Mini stonehenge 


De sten inviterer for unge og gamle



Se hvad jeg kan



Vandpytter er magiske dragende uundgåelige

En gammel dinosaur ??




Og Brusgård Mølleå løber stadig rislende mod Gudenåen - 

Til hav bli'r hver dråbe tænkte jeg og måtte hjem og rode i de gamle CD'er for at finde Lilholts tekst til den linie jeg fik ind i hovedet på repeat...

og her var den så...

Hvor går vi hen når vi går

Lars Lilholt Band: Masai, udgivet i 1997 på CMC Records
.
Hvor går vi hen når vi går
.
Vanddråben udhuler sten
om lidt er det måske for sent
til hav bli'r hver dråbe når havet den når
hvor går vi hen når vi går
.
Nogen sir hjem til Gud
andre sir bare lyset går ud
vi lever i skudsikre veste
af duggende spindelvæv mod hud
.
Åh sig mig hvor
hvor går vi hen
går vi hen når vi går
tidens hjul bli'r ved med at snurre
vi får den tid vi får
hvor går vi hen når vi går
.
Underet er vi er til
underet er vi er til
underet er vi er til
vi er til og der er intet jeg hellere vil
.
Altings forgængelighed
bli'r det bål vi kan varme os ved
den nat vi famler i blinde
og intet kan finde



søndag den 23. februar 2014

Fantastiske timer - part II

Søndag den 23. februar gik turen så til Brombærheksens Hus med de 3 tøser + min mand, min datter og mig selv

De to store cyklede hele vejen - mens vi var magelige og tog den gamle Volvo til P pladsen ved Brusgård.

Hjemmefra havde den 11 årige bagt gulerodsboller og vi havde pakket en rygsæk med varm kakao og boller.

Brombærheksens hus er et shelter /bålplads der er indrettet i en gammel grusgrav lige i kanten af Krakamarken - en skønt kuperet område med rester af Land Art.

-Bolledejen gik lige lidt over sine bredder - Melissa fik lige lært hvad gær, sukker, salt, vand og mel kan udvikle sig til - og det gik hurtigt.


Klar til afgang - Der er meget læring i at planlægge og pakke rygsækken med det nødvendigste til 3 voksne, 3 børn og 3 timer på tur.

Vi kigger på oversigtskortet - og øver os i at tyde kortets symboler - hvad vej vender det - hvor står vi og hvilken vej er det vi skal gå.



Brombærheksens hus er et shelter /bålplads der er indrettet i en gammel grusgrav lige i kanten af Krakamarken - en skønt kuperet område med rester af Land Art.







er
Ord er vist overflødige - tror på at sådan en tur er en total oplevelse på så mange planer, som kommer til at indlejres i pigernes hukommelse - såvel den kognitive som den sansende.


Bålpladsen lå klar - og der var brænde i Brombærheksens hus - så vi skulle da have gang i et lille hyggebål og øve os i at holde os fri af røgen - ikke brænde fingrene.




Bakkerne var da så klar til bestige - op og ned det gik mange mange gange


At turde at klatre op - at turde at næsten kurre ned - mærke sejrens sødme når man når helt op - med vind i kinderne og håret - og dufte af forår og lærkesang og fjerne skrig fra musvåger der kæmper om hunnes gunst. Der er indtryk på alle sanser.

Nøøøøjhh  Hvordan kommer han helt derop ???
Kan den også løfte dig Helle?
Ja det tror jeg godt lige den kan klare .....






De to store fik cyklet en lang tur ud af Stånum stien - med et kig til den nye bro, som er under opbygning af Vejdirektoratet - til ny motor trafikvej fra Randers SV (Sdr. Borup afkørsel 43 fra E 45)  til Assentoft.  Broen ligner næsten en skulptur med  alle afstivningerne og forskalninger - rammet ind af de to store kraner.

Brusgård Mølleå bliver til en lille sø under broen.

YES YES YES !

3 uger senere har mindstepigen på 6 år samvær med biomor - og da biomor spørger til om de kan (få lov) tage en tur til legoland i sommerferien (der er 3 timers overvåget samvær 1 gang mdl.) snakker pædagogen fra familiehuset om, at det nok bliver svært og de kan måske finde på en lille tur ud i skoven her i området. Så er det jeg jubler, da tøsen svarer:

"Jaahhh mor - vi skal ud til Brombærheksens hus - det var så sjovt - vi klatrede og løb og der var mega høje bjerge, og vi havde bål og fik varm cacao og boller og vi så musvåger, og det var så sjovt - og mor du skal med til at trille ned ad bakkerne...."

Jfr SMTTE modellen så er det tegn nok for mig - Vi dropper fremover Djurs Sommerland, legoland med flere - og tager moder natur - der koster gratis og for børn med brug for ro, struktur og forudsigelighed er der udfordringer nok i at lege 3 timer i en gammel grusgrav - nu shelterplads.

(Og Claus, så mener jeg ikke vi behøver at bage boller over bålet, for at friluftslivet giver læring, mening udfordringer og oplevelser for børnene (og de voksne) - i øvrigt så er bålmad og udemad ikke en udfordring eller noget specielt for vores unger - det har de været med til mange mange gange.)




Mejeriproduktionen - startskud

http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/yoghurtapparater-kulturer-13c1.htmlproduktion

Jeg har brugt 500 kr på at købe ind og glæder mig til at se hvad posten har med til mig i næste uge - planlægger at sætte gang i en portion Skyr - lavet på skummetmælk, så det bliver fedtfattig.

Er lidt spændt på, om jeg kan få det til at lykkes - og hvad pigerne siger til det. De er glade for at arbejde i køkkenet og har gennem de sidste år lært meget om mad, råvarer og tilberedning - det giver meget på flere planer - både selve det at få lært teknikkerne - men giver os en glæde ved gode råvarer - smage - dufte og fællesskabet i arbejdsprocesserne - at vi sammen kan skabe god mad er givende på så mange planer.

Mad på alle planer spiller en stor rolle i udvilkling, socialisering og jeg tror på at de erfaringer, oplevelser og kompetencer børn tilegner sig gennem fælles arbejdet i køkkenet styrker deres fællesskabsfølelser, mentale sundhed og handlemuligheder.

At arbejde med i køkkenet styrker sanseoplevelser - dufte, smage, føle og også motorisk - det er motiverende på mange planer og giver dem mulighederne for at tilvælge sund og ernæringsrigtig kost - så de ikke kommer afsted med at tilberede ovnretter i plastikpose, som vi netop har set et eksempel på i TV serien om de unge mødre.


lørdag den 22. februar 2014

Vinterferie - Stenomuseet

I uge 7 benyttede vi os af et godt tilbud og tog på Stenomuseet  i Aarhat med de to store (11 og 12 år) og bruge en dag på at udforske dele af museet -

Pigerne var meget optagede af fysikshowet om vejr og vejrfænomener og synes at udstillingerne om sygdom, lægevidenskag og tandlægevidenskav var mega spændende ... det kunne de forholde sig til - men de mere mere videnskabelige opstillinger var sværere at forholde sig til.

Kampen mod luft tabte pigerne - vacuum og trykluft kunne de ikke klare sig imod :-)

En sjov særudstilling om kroppen:

http://www.stenomuseet.dk/presse/pressemeddelelser/PM_kaerekropsvaerekrop.pdf

var super fin til et par tweens - der blev fnist igennem over 1:1 billeder af nøgne mennesker i forskellige aldre,

Der kunne lægges et hemmeligt notat om hvad man IKKE kunne lide ved sin krop - og man kunne kigge på sunde og usunde fødevarer gennem tiden ...

Bestemt en udstilling der er i god tråd med det daglige arbejde med pigerne og forholden sig til udseende, krop, seksualitet, mad og alle de relaterede emner  som pigerne (og drenge) er så optagede af.

Vi kommer gerne til Steno museet igen.

torsdag den 20. februar 2014

Brombærheksens hus ???

Brombærheksens hus

Shelter ved Stånumstien tæt på Krakamarken

Lille shelterplads liggende tæt ved bækken og Krakamarken. Der er udgang fra Krakamarken tæt på pladsen.

http://udinaturen.dk/facilitet/bromb%C3%A6rheksens-hus/12481

Var den hyggelige side der mødte mig, der jeg surfede lidt rund for at lede efter hvad google kunne byde på af naturoplevelser indenfor mit nærområde


Stedet ligger ikke ret langt fra vores ejendom - og da jeg fik nærstuderet kortet kunne jeg oven i købet se, at det ligger ganske tæt på et lille engstykke med en sø, som hører til vores gård - og det er så deet piiiinlige -- vi har boet her i knap 2 år - og endnu ikke været på tur derover.  Så NU sætter vi gang i en tidlig forårs ekspedition - Vi pakker madkurven med boller eller kiks og varm cacao og cykler en en tur ud og leder efter Brombærheksens hus mens vi lytter til lærken, der nu har meldt sig og fløjter så herligt.




Området er en lille natursti ca 5 km syd for Afkørsel 43 på E45 - nær højskolen Brusgård. 

De spor som ses til højre i billedet er udkanten af Krakamarken - som er resterne af et Land Art / udekunstområde - der gennem de senere år ikke er vedligeholdt - men jeg planlægger en inspirationstur derover når vi skal lave Land Art opgaven.  -  Men lige nu er vi spændte på, hvad vi kan opleve i Brombærheksens Hus --- måske vi tager en overnatning når det bliver lidt lysere tider?


Udinaturen.dk skriver om stedet:



Under kategori billede
Lille shelterplads liggende tæt ved bækken og Krakamarken. Der er udgang fra Krakamarken tæt på pladsen.



Der er ikke billeder af stedet på naturstyrelsens hjemmeside - men det tror jeg da vi råder bod på.



mandag den 3. februar 2014

Så er der bygget igennem ...

Når leg bliver til kunst:

http://voresborn.dk/barn-3-8/leg-og-underholdning/8922-fra-legetoj-til-kunst-se-de-vilde-lego-skulpturer?sliderid=714&imagelink=7458

tjek lige de her LEGO figurer. Imponerende