onsdag den 3. april 2013

Birketræer og birkesaft









Så er det snart ved tiden, at få flaskerne igang 
 når frosten er ovre går jeg igang.



Fra www.birkesaft.dk:
Nyder du engang imellem et glas birkesaft, så få mere viden her om tapning af birkesaft. Tapning af birkesaft er en spændende proces, hvor man vha. et rør eller en slange trækker saften ud direkte fra birketræets midte.
Kan du godt lide et glas afkølet, sød birkesaft, så er du måske også interesseret i at lære mere om den unikke metode, som ligger bag tapning af birkesaft. Tapning af birkesaft er en fascinerende, men slående enkel proces, hvorved saft udtrækkes fra midten af birketræet. Denne artikel vil fortælle dig mere om denne metode, og hvordan du selv kan komme i gang med at tappe saft fra dit birketræ.
Årstid for tapning af birkesaft
Årstiden for tapning af birkesaft er altid om foråret fra marts til maj måned. Årsagen til dette er, at om foråret – efter at træerne har ligget i dvale om vinteren – vil saft via trærødderne igen stige op igennem træets stamme. Saften i lige netop birketræet stiger her så hurtigt og eksplosivt, at det i modsætning til de fleste andre træer er muligt at tappe saften direkte fra træet.
Redskaber i forbindelse med tapning
Når du skal i gang med tapningen af din birkesaft, så er det nødvendigt, at du har de følgende redskaber:
-    Sejlgarn
-    Dolk eller grensaks
-    Flaske, spand eller anden form for beholder
-    Rør eller slange
-    Og naturligvis også et birketræ, som du eventuelt er nødt til at skære en gren af for at få fat på den delikate birkesaft.
Fremgangsmåde ved tapning af birkesaft
Når du skal have tappet birkesaften, så kan du bruge to forskellige metoder. Ved den første metode skal du finde en gren, som sidder fast på birketræets stamme, og som har en tykkelse på mellem 1,5 og 2 centimeter. Klip grenen over og put den overskårne ende af grenen ned i din flaske. Bind grenen fast til flasken og lad herefter birkesaften stille og roligt løbe ned i flasken.
Ovenstående er en nem og enkel metode, som alle vil have let ved. Hvis du imidlertid gerne vil have mere birkesaft ud end den mængde, som er i en gren, så skal du have gang i en mere kompliceret proces med mere udstyr involveret.

Ved denne anden metode skal du bore et 10 millimeter hul i stammen. Hullet skal ikke være for højt oppe, og hullet skal vende skråt nedad, så saften kan løbe ud af hullet. Herefter stikker du en slange eller et rør ind i hullet, som du forbinder med en dunk, balje eller lignende beholder. Lad birkesaften løbe ud af træet natten over og kom tilbage dagen efter og hent din balje med lækker, frisk birkesaft.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar