fredag den 21. marts 2014

Karlsvognen

Nu har vi forårsjævndøgn, og nat og dag er præcis lige lange - og vi kan for de næste måneder sige farvel og på gensyn til stjernene.

Hvis det er klart vejr tager vi de varme huer på - kikkert med - og lægger nakken tilbage - vi skal nemlig se om vi kan finde den 8. stjerne i Karlsvognen:

Karlsvognen

Find stjernebilledet Karslvognen

Kig op mod himlen en stjerneklar aften. Der er et stjernebillede, som du altid kan finde på alle tider af året: Karlsvognen.
Karlsvognen er god at gå ud fra, når du vil finde andre stjernebilleder. Du kan f. eks. finde Nordstjernen, den stjerne i Lille Bjørn, der markerer himlens Nordpol.
Englænderne kalder Karlsvognen en stor plov.
I Amerika er den kendt som en øseske eller en kasserolle.

Bonus oplevelser
Prøv at rette en god kikkert mod knækket i Karlsvognens vognstang. Så vil du opdage, at der i virkeligheden er to stjerner: Mizar og Alcor. De kredser om hinanden som dobbeltstjerner, og Alcor er meget mindre end Mizar.
Blandt Nordamerikas indianere blev Karlsvognens stjerner brugt som en prøve. 7 sten blev lagt på jorden, så de forestillede Karlsvognen. En ung mand, som ønskede at blive jæger, skulle lægge den 8. sten på Alcors plads. Hvis han kunne klare det, bestod han prøven. Hans syn var så skarpt, at han kunne blive en dygtig jæger.

kilde:
http://www.planetariet.dk/astronomi-rumfart/mest-for-b%C3%B8rn/stjernebilleder/myter-om-stjernehimlen/for%C3%A5rshimlens-myter/karlsvogn

Ingen kommentarer:

Send en kommentar