SÅ kom pakken med skyr kultur - og et youghurt apparat.
- Hvad er det der skyr egentlig for noget? --- Vi har været vandt til Tykmælk, A-38, creme fraise og youghurter i mange afskygninger, men SKYR ?? Hvad er det?
Det menes at vikingerne bragte kundskaben om at lave skyr med sig fra Norge og udviklede den viden efter bosættelsen på Island i det 9. århundrede. Senere gik know-how'en tabt i resten af Skandinavien. Skyr er nævnt i flere Islandske sagaer. Idag fremstilles hovedparten af skyr af ko-mælk, men indstil for ca 100 år siden blev det lavet af såvel ko som fåre-mælk.
Skyr laves som regel af skummetmælk, og det givet et meget fedtfattigt produkt med et stort protein indhold. Det smager friskt og lidt syrligt. Det store indhold af proteiner gør det meget mættende - og sammen med det lave fedtindhold er det velegnet hvis man skal tænke på den slanke linie.
Indholdet af calcium er også stort - og produktet er derfor et særdeles godt alternativ til youghurt.
Jeg håber at kunne lave skyr i en lækker morgenmads udgave, således at vores 2 store piger, der er lidt runde, vil udskifte den søde pære-banan youghurt
Efter opskriften starter jeg med at varme 1 liter skummetmælk ( i microovnen for at undgå at det brænder på - det sker nemt med mælk) - På billedet er temperaturen lige i underkanten - så den får et par min mere for nå op på min 85 grader - dette for at forhundre fremmede mikro organismer i kulturen - Hvis man bruger UHT mælk, kan man nøjes med at opvarme mælken til 42 gr.
Når mælken er kølet ned til 42 grader tilsættes det fryse tørrede skyr kultur. Det består af Streptococcus thermophililus og Lactobacillus delbrückli, bulgaricus og dextrose - Hmmmm lyder faktisk som noget man kunne blive syg af!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar